Passa al contingut principal

El Debat dels Bolets!


Estem en plena temporada boletaire i, com cada any, surt el mateix debat. No, no em refereixo al debat de si els bolets es tallen o s’arranquen.


Em refereixo al debat sobre si s’ha de pagar per collir bolets.

Abans, però, farem un petit resum de la situació en que ens trobem:

Jo, com a boletaire de tradició, surto cada any, per aquestes dates, a veure si omplo una mica el cistell i poder fer alguna fregideta amb all i julivert, però cada any el panorama és més desolador.

Abans els boletaires érem vistos com a éssers misteriosos que anàvem en zones amagades del bosc per trobar el nostre erol particular. Molt poca gent s’atrevia a anar al bosc a buscar-ne, segurament pel desconeixement dels diferents tipus o per la poca cultura de bosc que es tenia.

Amb l’aparició de programes com “Caçadors de bolets” i llibres especialitzats, així com l’augment de l’ús de bolets en la cuina actual, la gent per fi ha sortit de les seves cases i ha volgut anar a gaudir dels boscos catalans.

Fins aquí sembla tot perfecte, però la realitat és que bona part d’aquesta gent que ha esdevingut “boletaire” aquests darrers anys, no té una cultura del bosc o simplement són uns incívics.

Els boscos estan plens de gent que els embruten amb restes d’esmorzars, papers, llaunes, etc; d’altres utilitzen rasclets i aixequen tota la molsa; i també n’hi ha que arranquen tots els bolets que troben (bons i dolents) i els deixen tirats pel bosc.

El panorama, doncs, és molt desolador. El que havia de ser el retrobament de la societat amb la naturalesa ha esdevingut, com sempre, la destrucció dels espais naturals.

Per altra banda, també cal destacar que hi ha molts “boletaires” que obtenen un rendiment dels bolets. Van a boscos durant tota la setmana agafant el màxim de bolets possibles, fet que fa que no en quedin per els altres boletaires. A no ser que vagin a comprar-los.

Així doncs, la massificació de gent en els boscos a portat diferents problemes en aquest tema i crec que és necessària una regulació i l’establiment d’unes normatives.

Cal que es posin d’acord propietaris forestals, micòlegs i Generalitat, per tal d’establir una normativa que reguli la recollida de bolets, així com el comportament en els boscos.

Aquesta normativa hauria de tractar aquest seguit de temes:

-         Comportament en el bosc.
-         Quantitat de bolets per persona i dia.
-         Creació d’un carnet de boletaire anual.
-         Varietats de bolets que es poden collir.
-         Regulació en la venda de bolets.
-         Rendiment dels propietaris forestals.
-         Multes.

És important que aquesta problemàtica es solucioni ben aviat, abans que els boscos catalans se’n ressentin.

Els boscos han de ser el punt de trobada social de totes aquelles persones que estimen la natura i volen gaudir-la amb responsabilitat.

Comentaris