Passa al contingut principal

Eleccions al Parlament de Catalunya 2012. (Baròmetre definitiu novembre)

Som divendres i queda poca estona per acabar la campanya i començar el dia de reflexió. Per fi ha arribat el dia!! Arriba l'últim baròmetre de La Revifalla!

Durant els mesos d'octubre i novembre he anat publicant diferents baròmetres sobre les Eleccions al Parlament de Catalunya basats en les intencions de vot d'enquestes de diferents mitjans. Durant tot aquest temps he intentat ser el més objectiu possible i plasmar la realitat de cada moment.

Hem pogut observar com els resultats han anat variant a mida que ha avançat la campanya, però els resultats que es publiquen avui ja són definitius (si més no, definitius per aquesta pàgina... tot i que encara hi ha una part de la població que encara no sap què votar).

Així doncs, seguidament mostrarem els resultats d'aquest baròmetre (escons, percentatges, participació), l'interval d'escons de cada partit, l'evolució dels partits durant aquest darrer mes.

EVOLUCIÓ DELS PARTITS
  • Convergència i Unió (CIU)
 CiU va començar amb una pujada espectacular que li assegurava, gairebé, la majoria absoluta, segurament pel boom independentista i per ser el partit que donava la cara davant de l'Estat espanyol, però a mida que ha anat avançant la campanya ha anat perdent força. El debat independentista s'ha refredat una mica i el debat social i econòmic ha guanyat pes, cosa que l'ha perjudicat per les retallades i la gestió de govern. També s'ha vist perjudicat pel retorn de la Puta i la Ramoneta amb Duran i Lleida i Joana Ortega.
De totes maneres, sembla que aquesta última setmana, amb les publicacions de El Mundo, CiU ha recuperat una mica de terreny. Potser també és degut a que la gent, en realitat, volen que CiU tingui prou força per portar tot el procés que ens espera. 


Igualment, la publicació de El Mundo pot haver fet variar les votacions i no queda massa clar com pot afectar en el resultat de CiU i la resta de partits.
  • Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE)
El PSC és el gran perdedor de les eleccions del dia 25 de novembre. La caiguda de vots és molt gran i la traducció en escons podria ser de més de 10 escons, situant-lo en el quart partit del Parlament.
Les passades eleccions el PSC va obtenir 28 escons, però en el primer baròmetre ja només n'obtenia 20. A partir d'aquí cada baròmetre l'ha anat situant més i més a baix fins els 16 escons.


En el cinquè baròmetre va tenir una pujada lleu, però segurament el que havia guanyat durant la campanya ho devia perdre en els debats de TV3 i 8TV, on el seu candidat va ser, de llarg, el pitjor dels participants.
La falta de propostes, arguments i la falta de credibilitat faran que el PSC tregui els pitjors resultats de la seva història. Segurament encara poden pescar algun escó més, però sembla bastant clar que no trauran més de 18 escons.
  • Partit Popular (PP)
Segons els diferents baròmetres publicats, el PP ha anat oscil·lant entre els 18 i els 16 escons. Han basat la seva campanya en desprestigiar el moviment independentista i atacar les retallades del Govern, però sense fer autocrítica, doncs el govern de Rajoy i els diferents governs de les comunitats del PP també han fet el mateix que Catalunya. Així doncs, segurament el PP està molt castigat per les seves actuacions davant la crisi i a més a més, en quant a l'espanyolisme, s'ha trobat que C's ho ha sabut defensar molt més bé.
Podem dir que PP és igual que el PSC, un partit desorientat.


De totes maneres, el PP, té moltes opcions de guanyar algun escó més, ja que en la majoria de circumscripcions la fórmula d'Hondt no li atorga escons per molt pocs vots.
  • Esquerra Republicana de Catalunya - Catalunya SI (ERC-CAT SI)
Podríem dir que ERC pot ser una de les grans guanyadores de la nit, ja que tot sembla indicar que passaran dels 10 escons de la últimes eleccions a entre 16 i 19 escons.
El canvi en la direcció del partit i la bona imatge del seu candidat, Oriol Junqueras, haurien catapultat el partit, que també s'hauria beneficiat del nou moviment independentista i de la davallada del PSC.
Així doncs, veiem que en els primers baròmetres, té un augment progressiu dels escons fins arribar a 19 en el tercer baròmetre, segurament, gràcies a la credibilitat que han anat guanyant per la campanya que estan fent i per la pèrdua de vots de CiU en les últimes setmanes, però a partir del tercer baròmetre també comença una petita davallada, que segons les estadístiques, ho podem explicar amb la fuga de vots cap a ICV i la CUP. Segurament, els votants del PSC veuen en ICV un representant més fidel dels seus ideals. També hi ha molta gent que no creia en l'entrada de CUP al Parlament que ara ho veuen més factible.


A més a més, encara falta veure com afecta a ERC la publicació de El Mundo, doncs es podria aprofitar dels vots que podria perdre CiU, o pel contrari, perdre vots en favor de CiU.
  • Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUIA)
Pel que fa ICV, té una evolució progressiva, però molt lleugera. Augmenta en escons gràcies a la fuga de vots del PSC, però també es veu molt perjudicada per l'aparició i el creixement de la CUP. Els votants que es passen d'ICV a la CUP creuen que més o menys tenen el mateix ideari, però que ICV només el tenen per vendre, però que en realitat no volen canviar res, mentre que la CUP és un partit que ho té més clar.
La darrera setmana ICV està intentant captar tots els desencantats del PSC, això podria fer que obtinguessin més escons, però també el podria perjudicar si entra en el mateix espiral que el PSC.


El darrer baròmetre li atorga 13 escons, però podria arribar fins els 14 o 15.
  • Ciutadans - Partido de la Ciudadania (C'S)
C's ha tingut una evolució molt favorable, doncs des dels 3 escons de les últimes eleccions ha pujat fins els 6 escons en el darrer baròmetre. Segurament s'ha vist molt afavorit per la davallada del PSC, la desorientació i mala gestió del PP i tot el moviment espanyolista com a contraposició amb l'independentista. S'han erigit com els protectors d'Espanya i com els lluitadors contra la corrupció.

El seu missatge populista li pot fer guanyar molts vots i arribar fins els 7 escons, però tot dependrà de la participació, doncs també podrien perdre 1 escó i quedar-se en 5.
  • Solidarita Catalana per la Independència (SI)
SI ho té molt complicat, doncs els diferents baròmetres li donen entre 0 i 1 escó, però no té massa assegurada la presència en el Parlament. S'ha vist molt perjudicat pel nou "independentisme" de CiU, el ressorgiment d'ERC i l'aparició de la CUP. La desaparició de Laporta de SI també pot tenir algun efecte.
La campanya de SI ha estat impecable, però la gent comença a pensar que ara mateix el missatge de SI no és tant necessari, doncs el debat independentista ja el defensen gairebé tots els partits.


Tot sembla indicar que SI només té opcions a Girona, però en el seu cas, cal no fer massa cas a les enquestes, doncs en les darreres eleccions molt poques enquestes li donaven representació i finalment va treure 4 escons. 
  • Candidatura d'Unitat Popular - Alternativa d'Esquerres (CUP-ALTERNATIVA D'ESQUERRES)
Finalment, la CUP també pot ser la gran guanyadora de la nit. Podrien entrar amb força amb 4 escons. En el seu cas, és molt complicat fer un càlcul molt exacte sobre la quantitat de vots que poden treure, doncs no tenim cap estadística passada per fer els nostres càlculs. En el seu cas, he hagut de crear un model estàndard i veurem si funciona. La CUP s'ha vist beneficiada de votants desencantats de ICV, ERC i SI, però sobretot el votarà molta gent que en altres eleccions no votaven, votaven en blanc, votaven nul o votaven altres formacions minoritàries. Així doncs, sembla que la CUP arreplegarà vots de tots costats.
També cal dir que la CUP ha tingut una dificultat molt gran, però que sembla totalment superada gràcies a les diferents enquestes que li donaven representació, que és la gent que no voldrien votar la CUP si aquesta no hagués de tenir representació, doncs si es donés el cas, la participació pujaria i legitimarien els partits grans. 


La CUP podria arribar als 5 escons, però tot depèn de que els indecisos s'acabessin decantant per ells. En aquest cas, fins i tot podria arribar a pescar algun escó més, però això ja és més difícil.

RESULTATS EN ESCONS




PERCENTATGES





La participació serà de gairebé el 64%, però no he tingut en compte una part dels votants que encara dubten entre votar i no votar. Per tant, la participació podria augmentar una mica. Màxim fins el 67%.

INTERVALS


En els intervals ja hi ha inclosos tots els votants indecisos. Com podem veure, les coses estan molt obertes encara, sobretot en la segona posició on podria haver-hi fins i tot un empat a quatre.
_____________________________________________________


Doncs bé, fins aquí tota la informació disponible sobre el baròmetre de La Revifalla. Després de les eleccions farem un balanç dels resultats i farem una comparativa amb els resultats d'aquest estudi.

L'interès per aquest estudi ha anat en augment, ja que la quantitat de visites ha anat creixent en cada publicació, a part dels diferents mails rebuts que he anat contestant amb informació addicional.

Espero que als interessats us hagi estat útil i als descreguts que s'ho hagin passat bé. Les cartes ja estan sobre la taula, només queda destapar-les i comprovar si aquest estudi és bo o no.

Des de La Revifalla us assegurem que nosaltres ens ho hem passat prou bé.

Salutacions i que guanyi el millor!!



Comentaris

Publica un comentari a l'entrada